EXPO MILANO 2015 ОТВАРЯ ВРАТИ ЗАЕДНО С FCA

EXPO MILANO 2015 ОТВАРЯ ВРАТИ ЗАЕДНО С FCA

Expo Milano 2015 се открива утре. От сега до 31 октомври 2015 г. това Универсално изложение ще представи най-доброто от световните технологии, които се надяват да намерят конкретен отговор на една належаща нужда: да се гарантира здравословна, безопасна и достатъчно храна за всекиго, без да се нанася вреда на нашата планета и крехкия й екологичен баланс. Fiat Chrysler Automobiles и CNH Industrial вземат участиe в това престижно събитие като Официални глобални партньори. Значителните им усилия в подкрепа на отговорното управление на бизнес предприятията и техните продукти в три основни сфери като производство на автомобили, земеделие и транспорт са ясен сигнал колко много споделят идеалите на най-големия досега форум, посветен на храните и храненето.

Основна тема на събитието е “Да нахраним планетата, енергия за живот”, която включва вземане на съзнателни решения, насърчаване на устойчив начин на живот, използване на свръхмодерни технологии и намиране на баланс между наличните ресурси и тяхното консумиране. Устойчивото развитие е залегнало като основен мотив в целия форум и винаги е било един от главните приоритети на FCA. Това личи особено ясно в нашите продукти и нашата изследователска и развойна дейност, както и в нашите инициативи, свързани с устойчивата мобилност и нашите инвестиции в развитието на нови превозни средства, способни да съчетаят достъпност и иновации.

Още доказателства за това предоставя видеоклипът, създаден от нас специално за Expo Milan 2015, който можете да видите, като кликнете на този линк. По идея на агенция Armando Testa, филмът е вълнуващо съчетание на природни и градски пейзажи, а главните герои в него са хора от различни националности и възрасти. Заедно с тях се появяват и продукти на Fiat, Alfa Romeo, Lancia, Jeep и Fiat Professional, които осигуряват максимална свобода на придвижване и същевременно са напълно щадящи към околната среда. Докато се редуват тези поразителни изображения, глас зад кадър води диалог директно със Земята, припомняйки, че животът е пътуване, на което човечеството е поело преди много време. Сега повече от всякога е нужно да продължим този път с ясното съзнание, че всеки от нас е отговорен за опазването на околната среда. FCA поема този ангажимент на няколко фронта; някои от важните резултати, постигнати досега, са показани във видео-манифеста, който завършва с твърдението: “Животът е пътешествие, да го направим устойчив”.

Организацията на Expo Milan 2015 разчита на автопарк от превозни средства на FCA с ниски въглеродни емисии и алтернативни горива, които напълно отговарят на правилата за устойчива мобилност. Те ще придружават многото делегации от гости, пристигащи от цял свят. Автопаркът се състои от общо 105 превозни средства, 35 от които вече се използват от персонала на Expo 2015 S.p.A. (десет Fiat 500L Living, четири Fiat 500L Trekking и двадесет и един Fiat 500L Natural Power, захранвани с метан). Други 70 са зачислени към делегациите от страните-изложителки. Те включват петдесет Fiat 500L Natural Power, които могат да се движат и с био-метан и десет електромобила Fiat 500e, които са предназначени за вътрешна употреба в района на изложението. Шест Jeep Gran Cherokee, два Lancia Voyager и два Maserati Quattroporte също са на разположение като официални автомобили на изложението.
Освен че произвежда все по-устойчиви в екологично отношение продукти, ангажиментът на FCA към устойчивото развитие ясно личи и в поредица инициативи и проекти, стремящи се да подобрят задоволството на милиони наши клиенти от целия свят, на нашите около триста хиляди служители и над три хиляди фирми-доставчици. Тези инициативи биват ясно изложени всяка година в Доклада за устойчиво развитие на FCA, който вече над десет години очертава резултатите, постигнати от групата, както и бъдещите й цели. Последното издание описва напредъка, осъществен от групата през 2014 – годината, отбелязала завършването на процеса на интегриране между Fiat и Chrysler, започнал през 2009. “Сливането на двете групи ни позволи да се превърнем в седмия най-голям автомобилен производител в света, който разглежда устойчивото развитие като най-добрия път да се подсигури качество и достойнство в постигнатите резултати” твърди Серджо Марчоне, изпълнителен директор на FCA. Същият ангажимент е отразен и в думите на Джон Елкан, председател на FCA: “Създаването на FCA промени завинаги съдбите на нашите две компании, но не и нашия ангажимент към отговорното и устойчиво развитие.”

Главните резултати на Групата могат най-добре да бъдат оценени в Доклада за устойчиво развитие за 2014 г., който можете да намерите на линка по-долу. За да узнаете всички събития и новини относно участието на FCA в Expo Milan 2015, можете да посетите специалната секция в интернет страницата на Fcagroup, която е достъпна на този линк.

Достъпни решения за всички

Екологията и икономиката са две концепции, които се движат успоредно, и не само защото има пряка връзка между отделените въглеродни емисии от един автомобил и неговия разход на гориво. Всъщност, според FCA Group, технологичните решения, които могат да намалят екологичния отпечатък на автомобилите, трябва да станат достъпни за възможно най-голям брой хора, ако искаме да имат осезаем ефект. За FCA предоставянето на най-авангардните решения на всички е ценност, която не подлежи на обсъждане, за да могат иновациите да доведат до конкретни предимства както за околната среда, така и за техните клиенти.

FCA винаги са били на предната линия в разработването на алтернативни и достъпни горива чрез възприемането на много ясна стратегия: инвестиране в технологични решения, които са разбираеми, лесни за употреба и осигуряват осезаеми краткосрочни ползи. Ето защо Групата реши да избере метана – възможно най-чистото и икономически изгодно гориво, което е и потенциален възобновяем източник на енергия, благодарение на развитието на биометана: в крайна сметка, от гледна точка на автомобилите, превозно средство, захранвано с биометан може да постигне нива на CO2 емисии, сравними с тези на електромобилите.

През последните 15 години Fiat създаде нов пазар, на който другите производители се появиха едва наскоро, и понастоящем е европейски лидер при автомобилите на метан от самото начало, с продадени над 650 000 бройки от 1997 г. насам. Днес гамата на фирмата от автомобили на метан може да се похвали с 12 модела, които включват леки и товарни автомобили. Това донесе на фирмата наградата Auto Europe за 2014 г. в категория за превозни средства на метан.

Стратегията на FCA в областта на устойчивата мобилност включва и други иновативни решения, основани на техните собствени технологии от ново поколение Multijet и MultiAir, които подобряват традиционните двигатели (използващи за гориво бензин и дизел) по отношение на икономичност и намаляване на вредните емисии; системата за инфомобилност UConnectTM с нейното приложение My:CarTM, което гарантира коректна програма за поддръжка на автомобила; иновативната автоматична предавателна кутия с двоен съединител; платформата eco:Drive, която анализира стила на шофиране въз основа на данни, събрани от автомобила и дава персонални предложения как да се намали разходът на гориво и вредните емисии; системата Start & Stop, която намалява вредните емисии и разхода на гориво при градски маршрути; и накрая – новата неизследвана територия за устойчивата мобилност, представена от услугата за споделяне на автомобил Enjoy, предоставяна от Eni и разработена съвместно с Fiat и Trenitalia.

Все по-устойчиви заводи, благодарение на WCM

През 2014, FCA инвестира 3,7 милиарда евро, 2,3 милиарда от които в двата най-усъвършенствани и модерни заводи на FCA (в Пернамбуко, Бразилия и Мелфи, Италия), които ще произвеждат новия Jeep Renegade и Fiat 500X.

Един от приоритетите на Групата е да разшири своята програма “Производство от световна класа” (WCM) в заводите на FCA по целия свят, което несъмнено ще доведе до подобрения както в опазването на околната среда, така и в здравеопазването и трудовата безопасност. WCM е много внимателно обмислен производствен процес, който включва цялата организация, покривайки всички фази от производството и дистрибуцията на продуктите. Той представлява осезаемото приложение на модела за екологично устойчиво развитие, разработен от Групата.

54 от 112-те индустриални обекта, внедрили програмата WCM, са спечелили награди за нивото на изпълнение: 38 са взели бронзови медали, 12 – сребърни и 4 – златни. Освен това, между 2009 и 2014 г. 389 завода на фирми-доставчици на FCA са внедрили методологията WCM: 259 са разположени в региона EMEA, 95 в региона LATAM и 42 – в региона NAFTA.

Опазване на природните ресурси

В течение на цялата 2014 година бяха стартирани приблизително 48 000 проекта, свързани с WCM, много от които бяха насочени към намаляване на въздействието върху околната среда. Около 3 700 от тях допринесоха за значителни намаления в потреблението на природни ресурси. Например, през 2014 г. Групата е спестила 3,3 милиарда куб.м вода и е намалила отпадъците с 65 милиона килограма. Струва си да се отбележи и фактът, че 20,4% от използваното от Групата електричество за нейните производствени процеси в цял свят се произвежда от възобновяеми източници.

Биоразнообразие и уважение към околните райони

Устойчивото развитие включва и полагането на грижи за опазване на биоразнообразието в районите около самите заводи. В момента в завода ни в Пернамбуко (Бразилия) се осъществява много важен проект, стартиран точно с тази цел. За да опази екосистемата и конкретно местната флора, FCA ще засади над 130 000 дървета през следващите няколко години, които ще включват селекция от 250 от над 600-те местни растителни вида. Досега сме посадили 38 000 дървета, а техният брой постепенно ще нараства, благодарение на разсадника, построен в близост до завода. Разсадникът ще осигурява приблизително по 22 000 нови дървета на всеки три месеца, готови да бъдат засадени от местните ученици по време на организирани посещения в завода: това е практичен начин младото поколение да научи колко е важно биоразнообразието и опазването на тяхното природно наследство. Подобни инициативи се провеждат и край завода във Вероне (Италия), в седалището на FCA в САЩ (Обърн Хилс, Мичиган) и в индийския обект FIAPL в Рангаджон.

Благополучие на хората и правилно хранене

За FCA здравето и благосъстоянието на работниците им е основен приоритет във всички фирми на Групата във всички държави, където тя развива дейност. Всички социални действия, предприети в различните региони, са неизменна част от това: само през 2014 г. Групата е дарила над 24 милиона евро на местните общности.

През 2012 г. бе стартирана “Програма за насърчаване на здравеопазването”. Тя се състои от различни проекти, разработени и промотирани както на местно, така и на национално ниво, с цел подобряване на физическото и душевно благосъстояние на нашите служители и техните семейства, като им бъде разяснено огромното значение на здравословното хранене. Програмата се основава на принципите за здравеопазване и трудова безопасност, изготвени от най-големите международни организации, преди всичко Световната здравна организация (СЗО), Американската администрация за трудова безопасност и здравеопазване (OSHA), Европейската агенция за трудова безопасност и здравеопазване на работното място (EU-OSHA) и Международната организация на труда (МОТ).

Престижни световни награди

Ангажираността на Групата с модела на отговорното бизнес управление бе оценявано по достойнство през годините от много организации и агенции за оценка на устойчивото развитие. Между многото класации, в които е включена Групата, за шеста поредна година FCA потвърждава присъствието си не само в Световния индекс за устойчиво развитие Дау Джоунс (DJSI), но и като един от лидерите в италианския Индекс на стоте компании, оповестяващи своите въглеродни емисии (CDLI) и в италианския Индекс на стоте водещи компании, намалили своите въглеродни емисии (CPLI). Сред многото други признания, получени от FCA, специално отбелязване заслужава наградата “Оптимизирано и екологично управление″ за 2014 г., присъдена на завода Помиляно Д’Арко (Италия); наградата “AEA Environment”, присъдена на програмата “Árvore da Vida”, промотирана от FCA Бразилия, и златната награда “Най-добри работодатели за здравословен начин на живот”, присъдена на FCA САЩ.